Echte verhalen van onze jongeren

Het Kandidaten Netwerk foto 23

Grace

Grace (22) kwam binnen als Kandidaat met een schuld van 70.000 euro. Ze had een dochtertje en was depressief vanwege haar schulden en bang dat ze nooit meer aan het werk zou kunnen.

Ze wilde wel, maar was bang dat wanneer ze een baan zou krijgen de schuldeiser de volgende dag op de stoep zouden staan. Zowel bewust als onbewust saboteerde zij haar eigen succes.

Onze coaches zijn eerst samen met Grace aan de slag gegaan om haar schulden in kaart te brengen met ons schuldenprogramma RAAK. Hier boekte zij haar eerste succes.

Samen met haar coach verzamelde ze de moed om DUO te bellen. Tijdens dit telefoontje bleek dat een van haar schulden niet eens bestond. Doordat ze haar MBO in één keer had gehaald werd de ‘lening’ omgezet in een gift. Dit succes hebben we met het hele team gevierd.

De week erop stond er een sollicitatie bij een grote financiële instelling op het programma. De doorbraak van DUO had haar zo empowered dat ze een ongelooflijk overtuigende sollicitatie afleverde. Ze werd direct aangenomen.

Nu heeft ze een prachtbaan bij AMF en wordt ze door haar coach begeleid in het afbetalen van haar schulden. Ook is ze als jonge moeder een ambassadeur voor het KandidatenNetwerk en een voorbeeld voor haar dochter en anderen.

Het Kandidaten Netwerk Lenny

Lenny

Ik groeide op in de Bijlmer, als enig kind bij mijn ouders. Mijn maag was gevuld, ik was blij. Toen ik tien was, zijn mijn ouders gescheiden. Mijn wereld stond op zijn kop! Ik vertrok met mijn moeder naar de andere kant van het land. Ik heb op vier verschillende basisscholen gezeten, omdat mijn moeder telkens een veilige plek zocht. In de Bijlmer was ik niet anders dan andere kinderen. In mijn nieuwe woonplekken viel ik op. Was niet leuk. Ik had een hoge cito score, maar kreeg toch een vmbo schooladvies. Ik deed met tegenzin de opleiding metaaltechniek en maakte het niet af. Later heb ik alsnog mijn diploma behaald.

Ik was een leuke én een lastige puber. Van mijn eerste zelf verdiende geld kocht ik dure basketbalschoenen. Al het geld dat daarna binnenkwam, gaf ik meteen uit aan iets duurs. Ik heb nooit geleerd met geld om te gaan, wel om hard te werken. Ik werk hard, dus ik mag het geld uitgeven ook. Ik liep veel boetes op, omdat ik mijn ID niet altijd bij me had. Anderen (white guys) werd niets gevraagd, maar de politie moest mij altijd hebben. Ze hebben geluk dat ik niet agressief ben.

Ik ging werken, op basis van tijdelijke contracten. Tegen de tijd dat ik een vast contract zou moeten krijgen, zette mijn baas me op straat. Na drie jaar hard werken! Dit deed pijn. Hard werken loont niet, het systeem is tegen me.

Op mijn vijfentwintigste werd een zeldzame, mogelijk fatale ziekte bij me vastgesteld. Waarom zou ik nog gaan werken? Ik ben helemaal losgegaan: ik zwierf rond en vierde overal en nergens feest. Mijn schulden liepen op, ik dacht naar veertigduizend euro. De reguliere schuldhulpverlening kon mij niet helpen, omdat ik geen baan had. Boeien, ik had toch niet lang meer te leven en een kale kip kun je niet plukken. Ik had de keuze om de criminaliteit in te gaan, maar dat heb ik nooit gedaan.

Toen ik me realiseerde dat ik helemaal nog niet doodging, wilde ik de draad weer oppakken. Ik heb zelf ook mede aan mijn herstel gewerkt! Op social media las ik: het KandidatenNetwerk helpt jongeren op een andere wijze. Ik dacht, het zal wel. Ik kwam voor werk, maar ze hebben mij ook geholpen met onderdak en met mijn schulden. Die bleken lager dan ik dacht: twintigduizend euro. Ik heb geleerd ze zelf af te lossen en straks is alles afgelost. Dan ben ik echt VRIJ. Hier heb ik geleerd te praten over mijzelf. Ik geef anderen niet langer de schuld van mijn problemen. Met MoneyStories ben ik anders gaan denken over geld. Ik doe er leuke dingen mee.

Ik geniet nu van mijn leven. Sinds kort heb ik een eigen woonplek. Ik kom al vijf jaar bijna elke dag langs bij het KandidatenNetwerk, het voelt als mijn thuis. Ik ben vrijwilliger en praat met al die jongeren. Ik ga ook mee langs scholen om mijn verhaal te doen. Ik hoop die jongeren te behoeden voor mijn fouten.

Het Kandidaten Netwerk Jay

Jay

Jay (19) kwam binnen als kandidaat met zeer problematische thuissituatie. Hij had sinds hij het huis was ontvlucht geen contact meer met zijn ouders en wist zich geen raad meer met zichzelf.

We hebben hem opgevangen en een van onze coaches heeft hem twee dagen in huis genomen om tot rust te komen. Samen met zijn coach heeft Jay het contact met zijn ouders hersteld. Ook heeft hij onder begeleiding zijn opleiding afgemaakt.

Via de community van het KandidatenNetwerk vond hij een kamer. Ook kon hij aan de slag in de bouw via een van onze werkgevers. Na een tijdje nam hij ontslag bij zijn werkgever en is hij een bedrijfje begonnen met zijn vader.

Nu komt hij af en toe langs bij het KandidatenNetwerk om te laten weten hoe het gaat en vraagt hij regelmatig om kandidaten. Jay is van kandidaat een werkgever geworden!

Het Kandidaten Netwerk Mohamed

Mohamed (Mo)

“Zes jaar geleden kwam ik uit Afrika naar Nederland. Ik volg op het ROC een opleiding voor logistiek medewerker. Elke woensdagmiddag ga ik met mijn klas naar het KandidatenNetwerk. We leren onze persoonlijke doelen te benoemen en maken plannen om deze doelen te behalen.

Ik groeide samen met mijn zusje op in een gezin met weinig geld. Er was niet genoeg eten. Er was geen televisie, ik keek bij vrienden. Mijn vrienden liepen in mooie kleding rond, ik in afdankertjes. Soms had ik hier geen problemen mee, maar af en toe was ik er boos over. Ik snapte het niet en schaamde me.

Rond mijn tiende overleden mijn ouders. Mijn tante heeft mij en mijn zusje in huis genomen. Het was niet makkelijk: ik wilde mijn tante beschermen tegen haar vriend, die haar sloeg en haar op straat liet slapen. Tegelijkertijd moest ik voor mijn zusje zorgen. Ik ging niet naar school, maar werkte. Ik maakte schoon bij mensen thuis en in restaurants. Of ik liep bouwplaatsen af, op zoek naar klusjes. Soms kreeg ik betaald, soms niet. Ik kocht dan eten en kleding. Ik maakte me niet zoveel zorgen om mezelf, maar wel om mijn zusje. Nu snap ik dat het belangrijk is om te leren lezen en schrijven. Toen wist ik niet goed hoe ik het leven moest aanpakken. Ik keek om me heen, en zag niemand die een voorbeeld kon zijn, niemand die kon helpen. Ik hield me vast aan de gedachte: “Je weet niet wanneer, maar het komt goed”.

Om me heen was veel drugsgebruik en criminaliteit. Mijn moeder zei altijd: “doe de goede dingen”. Ik deed niet mee hoor, geen drank of drugs voor mij. Rond mijn vijftiende raakte ik toch betrokken bij de bende van mijn neef. Op een dag was er een opstootje, ik hoorde een knal. Mijn neef werd voor mijn ogen vermoord. Dit grijpt me nog altijd erg aan. “Stop er mee”, zeiden ook vrienden van mijn neef. Ik besloot met de bende te breken.

Mijn tante vertrok naar Nederland vanwege de liefde. Zij heeft alles op alles gezet om mij en mijn zus óók hierheen te halen. Met hulp van de IND is het haar gelukt. Eenmaal in Nederland vond ik niet meteen mijn weg en bouwde ik schulden op, nadat ik op mezelf ben gaan wonen: huur, gas, water en licht. Ik was helemaal niet gewend om met geld om te gaan.

Het KandidatenNetwerk heeft mij echt met álles geholpen. Ze hadden elke dag wel contact met me en stimuleerden me om actie te ondernemen, mijn problemen aan te pakken. Ik voel me er thuis. Door MoneyStories heb ik leren omgaan met geld
en het aanpakken van mijn schulden. Mijn schulden zijn een goede les voor me geweest, dat zal me nooit meer overkomen. Het komt goed.”

Het Kandidaten Netwerk foto 25

Jerrald

Jerrald (24) is een kandidaat die binnenkwam als spookjongere. Spookjongeren zijn jongeren zonder vaste verblijfplaats, die uit beeld zijn verdwenen bij instanties en vaak onvindbaar blijven.

Schulden en andere problematiek zijn veelvoorkomende oorzaken. Jerrald was uitgeschreven, door systeemfouten verder afgegleden en uiteindelijk in de criminaliteit beland. Uiteindelijk kwam hij via de community van het KandidatenNetwerk bij ons binnen. Zijn coach heeft hem de weg gewezen en samen hebben ze een plekje voor hem gevonden in Amsterdam.

Onder begeleiding heeft hij zich weer ingeschreven en is hij aan zijn schulden gaan werken. Hij vond een baan en is gaan werken. Toen hij zijn baantje verloor kwam hij terug via de community en vond hij samen met zijn oude coach een nieuwe baan. Nu heeft hij constant een baan en brengt hij zelfs werkgevers binnen voor andere kandidaten.

Het Kandidaten Netwerk Marcia

Marcia

“Ik groeide in de Baarsjes op met mijn broer, zus en ouders. Mijn vader werkte.
Mijn moeder was heel erg zuinig, want we hadden het niet breed. Ik deelde mijn slaapkamer met mijn broer, zus en moeder. Toen mijn verslaafde vader geld wist te verdienen in de drugswereld, werd het beter. We deden toen veel leuke dingen, gingen op luxe vakanties.

Toen mijn vader, zo rond mijn tiende jaar, voor twee jaar de gevangenis in ging, braken er weer financieel krappe jaren aan. Mijn moeder vond werk, maar we hadden het niet breed. Op de middelbare school was er geen geld voor boeken of uitstapjes. Gelukkig had school hier een potje voor. Op mijn veertiende kreeg ik een baantje. Ik voelde me gezegend met mijn eigen geld. Toen ik naar het MBO ging, kreeg ik studiefinanciering en had ik meer te besteden. Een paar jaar later ging ik op mezelf wonen. Met mijn broer en zus heb ik altijd een goede band gehad. Wij waren op onszelf aangewezen en wij hebben veel van elkaar geleerd. Door de verslaving van onze ouders ging al het geld naar deurwaarders.

Op mijn achttiende bouwde ik schulden op. Ik kreeg incassobureau’s op mijn dak. Uiteindelijk maakte ik brieven niet meer open. Mijn vriendin liep bij het KandidatenNetwerk en bracht mij hier. Ik heb toen geleerd hoe ik schulden moet aanpakken en dat ik mijn gedrag kan veranderen. Ik leerde verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen situatie. Ook heb ik geleerd hulp te vragen en hoe ik mij beter kan presenteren. Ik ben niet meer verlegen en durf nu voor grote groepen te spreken.

Voor mijn opleiding liep ik stage in Costa Rica. Ik werd daar grenzeloos verliefd en pendelde vier jaar lang tussen Nederland en Costa Rica. Geld was het middel om naar mijn grote liefde toe te kunnen. Toen de liefde over was, viel ik in een zwart gat. Ik kwam terug bij het KandidatenNetwerk. Je bent daar altijd welkom. Ik kwam erachter wat moeilijk voor me is, maar ook waar mijn passie en kwaliteiten liggen. Ik oefende met solliciteren en kan mezelf nu verkopen, omdat ik weet wat ik waard ben. Al snel vond ik werk bij een café, en daarnaast werk ik als make-up artiest.

MoneyStories heeft me geleerd te budgetteren en dat ik niet zuinig hoef te zijn met mijn geld, maar ervan kan genieten. Ik doe het nu beter dan mijn moeder! Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen. Nee, ik wil controle over mijn leven en financiën. Ik coach nu zelf jongeren. Later wil ik visagie lessen gaan geven en anderen leren hoe je jezelf zo opmaakt dat je je innerlijk laat zien via je uiterlijk. Je moet jezelf laten zien, niet verstoppen. Make-up is niet om jezelf er anders uit te laten zien, maar om je kracht en uitstraling te tonen.”

× Heb je een vraag?